ws16

Blog

Mierlo-Hout krijgt alsnog een eigen wapen

Bron: Eindhovens Dagblad  HelmondPlus, april 2006. Door Anja van de Akker:

HELMOND – Ruim 38 jaar nadat Mierlo-Hout als zelfstandig dorp werd opgeslokt door Helmond, krijgt Mierlo-Hout alsnog een eigen wapen. Dat wordt zaterdag, in bijzijn van burgemeester Fons Jacobs, geplaatst op een van de meest markante gebouwen in deze Helmondse wijk: het voormalige Unitas-gebouw aan de Hoofdstraat.Daar zit sinds drie jaar het makelaarskantoor van Adriaan van den Heuvel, die er alles aan heeft gedaan om dit monumentale oude patronaatsgebouw volledig in ere te herstellen.

 Kunstenaar Corné van Hout bij het nieuwe wapen van Mierlo-Hout dat hij heeft geschilderd.Foto René Manders

„Een mooiere plek voor ons eigen wijkwapen is er eigenlijk niet“, constateert Mario Coolen als initiatiefnemer en ontwerper van het wapen. Hij hoopt hiermee Mierlo-Hout een stukje eigen gezicht terug te geven. Evenals mede-bedenker Henk van de Westerlo is Coolen geboren en getogen in Mierlo-Hout. Samen proberen ze ’hun’ dorp al jaren voor de vergetelheid te behoeden. Eind 2005 kregen ze het voor elkaar om alle wijkbordjes ’t Hout bij de invalswegen te laten vervangen door schildjes met Mierlo-Hout erop. Vijf stuks liet de gemeente er maken. Maar bij de onthulling merkte burgemeester Jacobs al op dat ze „wel wat klein“ waren uitgevallen. Inmiddels is er alvast eentje vervangen door een groter exemplaar. „We hebben ruim twintig sportverenigingen en die heten allemaal Mierlo-Hout“, verklaart Van de Westerlo zijn beweegredenen. Dat wapen is eigenlijk een direct gevolg van de wijkbordjesactie: om te voorkomen dat de nieuwe borden ’Mierlo-Hout’ binnen de kortste keren weer zouden worden verwijderd, maakten Coolen en Van de Westerlo namelijk een oorkonde. Daarop stond dat deze borden altijd zouden blijven staan ’om de saamhorigheid in de wijk te bevorderen’. De Helmondse wethouders Trix Houthooft en Jan van den Heuvel zetten er hun handtekening onder, evenals Europarlementariër Toine Manders, Toon van de Kam als voorzitter van de wijkraad en uiteraard Coolen en Van de Westerlo zelf.

Speciaal voor die oorkonde ontwierp Coolen een wapen: een combinatie van het Helmondse stadswapen, aangevuld met het wapen van Mierlo. Een blauwe zone middenin symboliseert het Eindhovensch Kanaal als natuurlijke grens tussen Mierlo-Hout en Mierlo. En drie goudkleurige ’vaandels’ verwijzen naar de drie bruggen tussen beide dorpen: de ’Nieuwe brug’ bij de Geldropseweg, de Kiezelbrug bij de Houtsestraat en de Goorsebrug. Dat wapen is door de Houtse Ondernemersvereniging inmiddels dankbaar aangegrepen, want ze laat zeventig vlaggen met daarop het nieuwe schild maken. Die wapperen voortaan iedere zomer in de Hoofdstraat. En om Mierlo-Hout nóg levendiger te krijgen, wil Coolen bij rotonde De Barrier een oude Duitse stationsklok neerzetten. Maar dat moet de gemeente nog goedkeuren.

Het publiek kan zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur het gerestaureerde Unitas-gebouw bezichtigen. Dan wordt het wijkwapen onthuld.