ws12

Kaart Mierlo-Hout

‘Grens- en bordenexcursie’ met échte Mierlo-Houtenaren

Gelukkig zijn er op ’t Hout nog inwoners die zogezegd heel goed en letterlijk weten waar de grenzen liggen. Misschien komt dat wel omdat ze geboren en getogen zijn in het durpke van vruuger dat inmiddels tot de grootste wijk van Helmond behoort.

Tinus van der Heyden is bijvoorbeeld zo iemand, die zijn durpke nog altijd echt in zijn hart meedraagt. Hij woont al sinds jaar en dag op de Mierloseweg én zoals hij trots weet te op te merken: “In het eerste huis dat op het grondgebied van Mierlo-Hout is gebouwd, want net over het Lupke begint Helmond!” Maar Van der Heyden weet eigenlijk nog veel meer. “Het enige wat veranderde is de naam van de straat, althans gedeeltelijk. Vruuger, voor de annexatie had mijn overbuurman precies hetzelfde huisnummer als ik, alleen was de ene kant Mierloseweg en den andere kant Hellemondseweg! Nie hendig netuurlijk!” Lacht Tinus.

Komende vanuit Helmond-West over de Mierloseweg, is het de eerste woning van Mierlo-Hout. Om die reden is de zijgevel van zijn huis tegenwoordig gemarkeerd met een bordje van Mierlo-Hout. Voor alle duidelijkheid: Het gaat hier om een exemplaar wat Tinus zelf heeft gemaakt. Wel wat klein moest hij zelf toegeven, maar verzamelen is een hobby van Tinus en zo vond hij tussen het oude ijzer een groot bord terug met het oudere opschrift. “zodra het wat minder koud is ga ik het overschilderen en omruilen, zodat iedereen duidelijk kan lezen dat we hier Mierlo-Hout binnenkomen…”

Eindelijk wijzer

Er wordt de laatste tijd nogal wat gespeculeerd over hoe het nou precies zat en het lijkt een soap te worden, maar niets is minder waar. De blijkbaar interessante geschiedenis wordt nog zo graag aangehaald dat zich inmiddels een handjevol échte Mierlo-Houtenaren heeft gemeld, om zo gauw het weer wat vriendelijker wordt, deel te gaan nemen aan een soort: “Grens- en bordenexcursie”. Zonder boek of kaart weten deze mensen (allen 55+) uit hun eigen heldere herinnering te vertellen hoe de situatie per locatie moet zijn geweest vóór 1 jan 1968. Stond er nu wel of geen bord op de Gasthuisstaat bij de Laup? Of was het op de Medevoort? Welke wegen waren ingedeeld of gesplitst in Gem. Mierlo of Gem. Helmond? Wie weet het beter? Natuurlijk is discussie mogelijk en dat zal dan ook per locatie wel te verwachten zijn. Desondanks worden we er (eindelijk) wel wijzer van en het kan nog gezellig worden ook! En bij dit soort spontane “uitstapjes” gaan wij van De Loop natuurlijk enthousiast mee, om daar na afloop uitgebreid een fotoverslag van te brengen met de bevindingen van deze dames en heren… Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Wie weet, hebben we nog een bus nodig om iedereen mee te nemen op deze toeristische/historische route! Wie mee wil kan zich natuurlijk aanmelden bij onze redactie.

Natuurlijk is discussie mogelijk en dat zal dan ook per locatie wel te verwachten zijn. Desondanks worden we er (eindelijk) wel wijzer van en het kan nog gezellig worden ook! En bij dit soort spontane “uitstapjes” gaan wij van De Loop natuurlijk enthousiast mee, om daar na afloop uitgebreid een fotoverslag van te brengen met de bevindingen van deze dames en heren… Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Wie weet, hebben we nog een bus nodig om iedereen mee te nemen op deze toeristische/historische route! Wie mee wil kan zich natuurlijk aanmelden bij onze redactie.

Bron: Weekkrant De Loop, februari 2006